Arben Çokaj

Tregime

Tregime

Tregime

( Disa nga tregimet e mia… )

[ Short Stories ] – EN

 

MBINGOPJE

Toka ishte mbuluar kudo me ujë. Barishte të dekompozuara jetonin si mbretëri shushunjash. Nëse vendosje këmbën mbi to, fundoseshe menjëherë, si në një baltë thithëse. Çizmet përdoreshin ndonjëherë si varka të vogla shpëtimi, por me to, asgjë s’ishte e sigurtë. Ishte njësoj si të luftoje me pistoleta ping-pongu kundër një breshërie topash. Shushunjat të pinin gjakun. (Veç të mos u bije në sqep)…

I gjithë vendi ishte i populluar së tepërmi nga këto

Short Stories

Short Stories

( Some of my short stories )

[ Poetry ]

Flood

The land was covered everywhere by water. Decomposed grass-plots were alive as a kingdom of blood suckers. If you put the foot on it, you’d be bottomed in, as on a catching mud. The overshoes sometimes, used to be small boats for saving lives, but with them, nothing was sure. It was just like, as if you were fighting with ping-pong pistols against a majority of heavy guns.

The leeches drank into blood, (only if you didn’t fall on

Tërheqja pas emrit

Kur rracat ndërthuren…

 

A janë paragjykimet e njerëzve apo gjenet, ato që përcaktojnë sjelljet e njerëzve në rraca të ndryshme, në marrëdhëniet e tyre me njëri-tjetrin?

Një pikëpyetje që të bën të mendosh…

Histori të vërteta, të kthyera në tregime.

Tërheqja pas emrit

tregim

Osman Zenelit i lindi edhe një vajzë tjetër. Ishte fëmija e shtatë në radhë, dhe ai bëri be: “Kjo është evlati im i fundit…” Për ta mbyllur, i tha së shoqes, se emrin do t’ia vinte ai vetë.

“Biljana” – tha ai prerë.

Gruaja, Nehibja shqeu …

Kidnapimi

Kur rracat ndërthuren…

A janë paragjykimet e njerëzve apo gjenet, ato që përcaktojnë sjelljet e njerëzve në rraca të ndryshme, në marrëdhëniet e tyre me njëri-tjetrin?

Një pikëpyetje që të bën të mendosh…

Histori të vërteta, të kthyera në tregime.

Kidnapimi

tregim

Svetlana Stankoviç, e shoqja e Gjorgjos, punonte si mjeke-gjinekologe në spitalin qendror të Prishtinës. Kishte shtatë vjet e martuar me Gjorgjon, dhe akoma nuk kishin fëmijë. Defekti ishte i saj duket, pasi në rastin se faji do ishte i Gjorgjos, atëherë do i gjendej rruga disi. Gjorgjoja e donte …

Adoptimi

Kur rracat ndërthuren…

A janë paragjykimet e njerëzve apo gjenet, ato që përcaktojnë sjelljet e njerëzve në rraca të ndryshme, në marrëdhëniet e tyre me njëri-tjetrin?

Një pikëpyetje që të bën të mendosh…

Histori të vërteta, të kthyera në tregime.

Adoptimi

tregim

“Ha, ha, haaa…”, qeshte Shpresa si me vete, “po më mbysin danezët… shih çfarë thotë?” “E kush të vret në Danimarkë?! Këta po na mbajnë me bukë pa punuar, e jo të na vrasin… ha, ha, haaa…”.

E kishte fjalën për një grua të moshuar me origjinë nga Shqipëria, …

Kushoja

Kur rracat ndërthuren…

A janë paragjykimet e njerëzve apo gjenet, ato që përcaktojnë sjelljet e njerëzve në rraca të ndryshme, në marrëdhëniet e tyre me njëri-tjetrin?

Një pikëpyetje që të bën të mendosh…

Histori të vërteta, të kthyera në tregime.

Kushoja

tregim

Kushoja im Antoni kishte ardhur në Gjermani, që nga koha kur njerëzit u mblodhën para ambasadave, dhe hynë brenda për të kërkuar azil politik. Ndryshe e kishte imagjinuar ai Gjermaninë dhe ndryshe i doli. Një gjë ishte e vërtetë të paktën, Gjermania ishte e zhvilluar dhe njerëzit kishin mjaft …